My Future Business Partners

Wednesday, February 16, 2011

Rina Salleh : Cantik itu kalau kurus?

Rina Salleh : Cantik Itu Kalau KURUS?

Seringkali orang mengaitkan cantik dengan kurus.
Seringkali si kurus dipuja.
Seringkali wanita gempal merasa rendah diri.
Seringkali wanita menahan lapar untuk berdiet.
Seringkali juga tidak dapat bertahan lama dengan diet yang di cipta.
Seringkali bentuk fizikal memberi impak terhadap keyakinan diri.
Seringkali juga perasaan bercampur baur apabila si cantik berdamping dengan teman lelaki.


Ah dunia. Terlalu kejam mendiskriminasi manusia. Minda terlalu bijak mempermainkan diri.
Tapi kenapa Oprah dijadikan idola? Dia tidak tergolong dalam ketegori kurus.
Nah, sekarang percayalah kurus bukan faktor utama cantik, tapi ia memang mempengaruhi keyakinan. Terutama kepada wanita yang menjadikan bentuk fizikal sebagai kayu ukuran.
 
Mula-mula pakai aku rasa tak selesa. Pertama kali kan. Tapi lepas tu aku rasa PB memang bagi kesan positif. Terutama dari segi posture badan. Bila pakai PB kita akan selalu duduk tegak, berdiri tegak. Secara tak langsung bila tak pakai pun, badan automatik ikut. Ni sangat membantu terutama bila aku perlu beraksi depan kamera. Dengan kasut yang tinggi dan perlu maintain posture depan kamera, siapa yang selesa pakai bengkung? Kena tegak 24jam. Tapi PB sangat fleksibel. Selesa!


Dan PB bukan mengikat perut kita macam korset atau bengkung biasa. Sebab dari penerangan dan pengalaman aku, PB ni membakar lemak dan membentuk badan. Jadi kalau ada lemak-lemak dekat badan, PB akan pecahkan dan bentukkan badan. Nak terangkan secara saintifik nanti ada yang pening. Hehe. Yang pasti boleh kempiskan perut buncit. Siapa cakap orang kurus tak buncit? 


Tapi jangan salah sangka. Kurus bukan bermakna kita nak menunjuk dekat orang. Nak pakai baju seksi. Atau nak pakai seluar yenki. Tapi bila kurus kita rasa lebih yakin. Lebih selesa nak berjumpa orang ramai. Dan ni akan mempengaruhi mood serta prestasi kita. Dari kajian, orang berjaya biasanya kerana mereka yakin dengan diri sendiri.
 

Yang paling penting mestilah sihat! Bukan cantik semata-mata.
Bila beli cermin mata hitam, bukan sekadar untuk dijadikan aksesori muka tapi mestilah bertindak sebagai penghalang UV yang baik. Sama jugak dengan korset. Dekat pasaran memang banyak korset. Tapi kenapa PB? Sebab PB ada banyak kebaikkan yang tak ditawarkan dalam korset lain. Boleh ke buat perbandingan dengan sunglasses? Tak kisah la, yang penting sihat tu yang utama.
 
Untuk bacaan teks secara lebih lanjut, leh ke blog Rina Salleh~






Komen Chekgu Murni :  Tak kenal, maka tak cinta. Dah kenal, terus jatuh cinta ;p~ diakui Premium Beautiful adalah pakaian dalam yang leh dikategorikan sebagai MAHAL, namun kelebihan-kelebihan yang ada padanya AMAT berBALOI~ Try la satu dulu ;p~

019-5735039/ abayahitam@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...