My Future Business Partners

Tuesday, April 19, 2011

Setiausaha Pejabat Gred N27

Chekgu Murni <--- bukan seorang Guru yer~ tapi sekadar kakitangan gomen yang berjawatan Setiausaha Pejabat Gred N27~ ahaks~ siap buh gred lagik tu :p cam la gred tu baguih sgt~ ekekeke~ gegelak jahat ;p~ aku sedar, gred aku kecik ja jika nak bandingkan ngan anda2 sekalian~ hmm.. bila la nak nek pangkat nih~ ;p~

Pendahuluan :

Dulu aku berjawatan Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) Gred N17~ selain nama PT (Kes) N17 nih, jawatan aku gak dikenali sebagai PA yakni Personal Assistant~ steno, kerani yang dok bilik sorang~ ahaks~ secretary~ cam2 lagik la gelarannya~ namun aku suka kalu dikenali sebagai PA~ ahaks~ cam glemer jew~

Kalu kita tau kerjaya dia sbg secretary mesti kita bayangkan yang dia mempunyai hubungan yang 'spesial' ngan boss~ almaklumlah mereka kan rapat~ lagipula kita memang dihidangkan dalam drama2 yang kerjaya secretary nih sebagai penggoda dan akan ada hubungan ngan bos~ iya kan~ kan~ kan~ dedulu pun aku beranggapan camtu gak~

Dedulu aku bayangkan, secretary nih mestilah seorang yang berwajah cantik~ (aku~ cantikkah?~) berpakaian seksi ~ owch~ berkarektor seperti penggoda~ bancuh air kat bos~ ala sejibik cam drama tuh ;p~ tapi bila aku jadi secretary~ persepsi aku pun mula berubah~

pertama sekali~aku bukan penggoda k! ahaks~ aku x layak pun jadi penggoda ;p~ zaman aku bujang dulu, aku suka sangat pakai baju kebaya pendek~ cam cantik ja aku pakai w'pun potongan badan aku straigh cam tiang elektrik~ siap pakai high heels lagik~ almaklumlah secretary~

mekap~ tok sah cakap lew~ aku kan addict terhadap mekap nih~ tapi aku pandai conteng2 camtu jew~ asal aku tgk elok dah lew~ org lain tgk~ erk! depa suka komen jew~

Isi Kandungan :

Sebenarnya aku nak tanya~ pada tugas seorang Setiausaha Pejabat Gred N27 ? ahaks~ aku pun konpius~ fail meja? erk!

1. Adakah seorang Setiausaha Pejabat Gred N27 perlu datang ke opis sebelum bosnya datang? <--- aku pi opis, cun2 kol 8.00 pagi~ ahaks~ tapi bos aku mai sebelum kol 7.00 pagi~ apakah? huh!

2. Adakah seorang Setiausaha Pejabat Gred N27 perlu balik dari opis selepas bosnya balik? <--- aku balik lebey kurang kol 5.05 petang (lebey tuh~) tapi bos aku balik selepas jam 6.30 petang~ apakah? huh!

erk! perlukah aku datang sebelum bos datang dan balik selepas bos balik atas alasan~ NAK KEMAS PEJABAT PENGARAH~ erk! Perlukah?

kalu aku bujang myB, aku leh buat kot, tapi aku dah kawen siap beranak 2 lagik~ komitmen aku terhadap keluarga camna ek? lagipula aku WANITA~ apakah? letey ooo menunggu nih~ aku pernah gak ikut rentak bos aku nih~ mai awai, balik lambat tapi aku x upaya dah nak wat camtu~

bayangkanlah : aku ada dua orang anak~ sorang aku hntr nursery dan lagik sorang aku hntar pengasuh~ nursery akan caj rm10 jika kita amek lewat dari jam pertama yang sepatutnya kita amek~ contohnya 7.30 pagi - 6.45 ptg~ selepas jam 6.45 ptg~ rm10 akan dicaj~ disebabkan aku seorang Setiausaha Pejabat Gred N27 yang taat, aku pun ikut la rentak bos namun kalu setiap hari nak bagi rm10 kat nursery~ mampukah aku?

bayaran bulanan rm380 + bayaran setiap jam rm10 lak utk setiap hari yang lewat~ erk! bankrap la mak camnih~ rm380 + rm10 x 20 hari maka rm560 utk sebulan bagi seorang anak +  lagik rm300 utk sorang anak yang hantar pengasuh, maka rm560 + rm300 = rm860~ uiks~ mampukah aku? nih belom pengasuh mintak caj rm10 cam nursery~ mak leh rebah nih~ tapi fahamkah bos ngan situasi aku camnih~
fahamkah~

myB dia xkan paham kot~ aku terpaksa tukar nursery anak aku~ yang lebey murah lew~ rm270 sebulan termasuk makan/minum pagi~ namun nursery yang baru nih lak, tak galakan ibubapa amek anak lewat dari kol 5~ apakah? paling lewat yang disarankan pun 5.30 ptg~ kalu lewat dari tu~ hmm.. cian anak aku, dok sorang2 la jawabnya~ silap haribulan dok tunggu aku dalam keta teacher dia untuk aku datang amek~ cian dia~ tapi boss pahamkah situasi aku nih? aku terdesak dan didesak~ tu blom termasuk yg kalu ada Kawad Pengarah lagik~ argh~ rungsing~

fahamlah wahai boss bahawa PA mu ini masih mempunyai dua orang anak kecil dimana anak kecilku itu masih lagik tidak boleh diharapkan~ kalu aku leh pesan kat anak aku, suruh dia p nursery/ pengasuh dan balik nursery/pengasuh dengan sendiri~ itu x mengapalah~ tapi depa kecik lagik~ tak paham apa pun~ skrg aku hantar cik merry p pengasuh, encip rozainal hantar cik kelly p nursery ;p~ oops~ aku dan encip rozainal keja seopis k~ tapi skrg encip rozainal dipinjamkan sementara di Parol Barat Daya~ apakah? time balik aku terpaksa carry cik merry utk amek cik kelly~

Wahai PA sekalian, perlukah kita datang sebelum pengarah datang dan balik selepas pengarah balik?*ples* kih ~ kih~ kih~

kesimpulan : aku amalkan datang kerja sebelum kol 8.00 pagi dan balik kerja selepas jam 5.00 petang~ ahaks~ apakah?

3 comments:

  1. kalau bos suru tgu stay la kalo tak blik jer ckp nak ambk anak~sy pn skrg jga pgarah kalo ikt time dia blik mmg naya lah~blh smpi jam 7 mlm~even still bujang pn tak larat nak mgadap muka bos je seharian kot~

    ReplyDelete
  2. bukan slah kita.. salah bos.. sapa suruh dia datang awal balik lambat.. bos2ni biasanya lelaki dan juga berumur.. kalau yg perempuanpun biasanya yg dh monopos ataupun andartu.. jadi takda komitmen bolehlah nak stay pejabat teruspun..

    ReplyDelete
  3. kalau keja2 dah settle balik jea la..jangan lupa inform dia sebelum balik. takpa, keluarga tu lebih penting berbanding bos kita.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...